Kuchnia macedońska czyli macedońskie jedzenie to chyba najlepsza kuchnia na Bałkanach

Facebooktwittergoogle_plus
Kuchnia macedońska to chyba najlepsze jedzenie na Bałkanach
Kuchnia macedońska to chyba najlepsze jedzenie na Bałkanach
W dzisiejszym wpisie postanowiłem wziąć na ruszt macedońskie jedzenie. Opowiem Wam, jak wygląda, jak pachnie i jak smakuje moim zdaniem najlepsza bałkańska kuchnia, czyli kuchnia macedońska. Pierwszy raz, gdy pojechałem do Macedonii 11 lat temu, właściwie nikt tutaj nie zaglądał. Ja sam miałem absolutnie mgliste pojęcie o kraju.

Dziś, w 2018 roku, Macedonia powoli staje się celem wakacyjnych podróży naszych rodaków. Prawdopodobnie nigdy nie będzie tak popularna, jak przeżywająca polski boom Albania czy fantastycznie piękna CzarnogóraJednak jedną z rzeczy, które powinny Was skusić, aby jednak, podczas wakacji, do kraju Aleksandra Wielkiego zajrzeć, jest macedońskie jedzenie. Jest to jeden z głównych powodów, dla których tak bardzo lubię ten kraj. Nie ukrywam także, że jestem typowym, polskim facetem. Lubię dużo, dobrze i najlepiej jeszcze w miarę tanio zjeść. Wszystkie te warunki idealnie spełnia kuchnia macedońska oraz restauracje w Macedonii.

Zastanawiam się także, dlaczego tak pyszne i wyśmienite jedzenie, jest właściwie nieznane w Polsce. W blogosferze oraz na różnego rodzaju portalach turystycznych, aż roi się od zachwytów na kuchnią gruzińską. My przyznamy szczerze, że trochę te ochy i achy pachną nam blogową komercją, kulinarną niewiedzą i zachwytem dla szmalcu. Idealnym przykładem jest pewien znany, mega komercyjny blog o podróżach rowerem, który zachwala kuchnię gruzińską pod wpływem i za pieniądze  suto sponsorowanego wyjazdu, nic praktycznie o niej nie wiedząc. Spędziliśmy w zeszłe wakacje ponad trzy tygodnie na Kaukazie. Rzeczywiście, jedzenie w Gruzji jest ciekawe, natomiast dla nas, na dłuższą metę, zbyt ciężkie. Naszym numerem jeden nieprzerwanie pozostaje  (od 11 lat) właśnie kuchnia macedońska.

Z tym większą ochotą zabieram się do pisania tego wpisu. Przejrzałem co nasza blogosfera oferuje w tej mierze. Ze zdziwieniem stwierdziłem, że właściwie to nic nie oferuje. Jest jeden wpis, który udaje jakąś wiedzę na ten temat, ale jego poziom i wartość merytoryczną pominę milczeniem. Tym bardziej coś tak pięknego i fantastycznego, jak macedońskie jedzenie, zasługuje na obszerny, ciekawy i smaczny przewodnik.

 

Jedzenie w Macedonii, czyli niebo w gębie

 

Na zdjęciu mamy coś, co od zawsze mi się kojarzy z Macedonią – mianowicie szopską sałatę. Na sam początek chciałbym napisać skąd kuchnia macedońska bierze ten niesamowity smak. Macedońskie słońce i macedońska ziemia sprawiają, że warzywa mają zupełnie inny smak niż w Polsce. Najważniejszymi z nich są pomidory i papryki. Cudowne, mięsiste, wspaniale czerwone. Niezwykle słodkie i nadające się idealnie do pieczenia. W specjalne piecyki wkłada się papryki, ściąga z nich skórkę i tak przechowuje się je w zimie. Pomidory macedońskie uchodzą za najlepsze na świecie i ja się z tym zgadzam. Zanim nie spróbowałem pomidorów w Macedonii, to tak naprawdę nie wiedziałem, jak pomidor powinien smakować. Na bazarze one wcale nie wyglądają pięknie. Rosły na krzaku, a nie w szklarni, dojrzewały w tym niesamowitym słońcu i są bardzo intensywne w smaku i aromacie.

Spacerując po macedońskim targowisku, zawsze mnie przyciągają tamtejsze zapachy. Melony i arbuzy smakują wyśmienicie. Sery macedońskie są także świetne – sirenje oraz kaszkawał uwielbiam, a w połączeniu z pomidorem smakują wybornie. W czasach jugosłowiańskich Macedonia była najbiedniejszą, typowo rolniczą republiką. Coś co było kiedyś zacofaniem, dziś jest jej atutem. Wszystko, co zjemy, kupimy i spróbujemy w tym kraju, jest wyjątkowe w smaku, bo pozbawione chemii i całkowicie ekologiczne.

 

Co dobrego zjemy w Macedonii?

 

 

Chciałoby się powiedzieć, że kuchnia macedońska i jedzenie w Macedonii ma właściwie wszystkie dania dobre, ale ponieważ nie wszystkiego spróbowałem, to nie mogę z ręką na sercu wygłosić takiego stwierdzenia. Za to mogę powiedzieć, co sam polecam i z czym Wy prawdopodobnie spotkacie się w restauracjach.

 

 Kuchnia macedońska – sałaty

 

Prym oczywiście wiedzie słynna sałatka szopska, która jest także i moją ulubioną. Ogórki, pomidory o niepowtarzalnym smaku, cebula oraz starkowane na wszystko sirenje. Co ciekawe, kilkanaście lat temu, nie wierzyłem, że coś tak prostego może być tak świetne w smaku, a jednak:) Oprócz szopskiej możemy spróbować: macedońskiej sałaty (pomidor, pieczone papryki, cebula i pietruszka), greckiej (tu chyba wiadomo, o co chodzi), owczarskiej (pomidor, ogórek, gotowane jajko na twardo, szynka, ser żółty), samych ogórków czy pomidorów. Będąc w kraju Aleksandra Wielkiego sałatki są jazdą obowiązkową, tyle, że nie na lodzie a na talerzu. Ceny 70-120 MKD (4,90-9,40 zł)

 

Ciepłe przekąski

 

W tej kategorii możemy się degustować: topeno sirenje, czyli zapiekanka z białego i żółtego sera, podawana w glinianym naczynku. Jeżeli tylko białe sirenje nie jest zbyt słone to, mamy niebo w gębie. Sirenje na skara, czyli pieczony na grillu biały ser solankowy, razem z przyprawami. Także bardzo lubię. Rolovani kaszkaval so slanina, czyli zawijany kaszkawał w boczku – milion kalorii na talerzu 🙂 Pecurki na skara – pieczarki z grilla. Pochowani kaszkawał, czyli ser panierowany. Panierowane bakłażany oraz panierowane cukinie. Ja najbardziej polecam pierwsze danie. Ceny 100-140 MKD (7-9,80 zł)

 

Skara, czyli dania z grilla

 

Można powiedzieć, że oprócz warzyw to jest to, czym kuchnia macedońska stoi. Tak jak Serbowie, Czarnogórcy, Bośniacy oraz Chorwaci, Macedończycy uwielbiają mięsa. Wprawdzie chyba nie aż tak, jak ich serbscy sąsiedzi, którym oprócz mięsa nic do szczęścia więcej nie potrzeba, to jednak jest to podstawa każdej macedońskiej biesiady. Ja sam z siebie muszę także przyznać, że smakują one wybornie. Zatem co zjemy w Macedonii w tej kategorii? Oczywiście pljeskavicę, czyli kotlet z siekanego mięsa, może być ona na kajmaku, tak jak ta ze zdjęcia. Może to być szarska pljeskavica – nadziewana serem żółtym.

Będziemy mieli tak samo, jak u serbskich sąsiadów kremenadla (kotlet schabowy), svinski rażnici, czyli szaszłyki wieprzowe, vesalicę (karkówkę), dimljeną vesalicę (wędzoną karkówkę), szisz kebab – podłużny, wielki kebab, kebapcze, czyli malutkie kotleciki z siekanego mięsa (odpowiednik serbskich cevapi). Pileski i svinski uvijac – zawijany kotlet z drobiu bądź wieprzowiny, nadziewany serem żółtym. Kolbas, czyli domowe kiełbasy i wszystko, czego dusza zapragnie – mięsożercy będą wniebowzięci, waga po powrocie do Polski, trochę mniej 🙂 Co ja z tego wszystkiego najbardziej lubię i co mógłbym polecić? Oczywiście pljeskavicę na kajmaku oraz kebapcze. Ceny 120-200 MKD (9,40 – 14 zł).

 

Tavy i  zapiekańce

 

Macedońskie jedzenie na szczęście nie kręci się tylko wokół skary. Jeżeli nadal jesteście ciekawi co zjeść w Macedonii, to kuchnia macedońska ma znacznie więcej do zaoferowania. Jednymi z wyjątkowych, macedońskich przysmaków są tavy oraz róznego rodzaju zapiekane dania w glinianych naczynkach. Jest to jedna z wyjątkowych i charakterystycznych rzeczy dla tego bałkańskiego kraju.

Tavy, czyli… nie wiem nawet za bardzo jak nazwać ten rodzaj jedzenia. Są to zapiekane w glinianych naczyniach dania, przypominające nieco (ale chyba nie jest to dobre porównanie) gulasz. Podczas styczniowego wyjazdu i wycieczki do Kratova, jadłem turli tavę. Były kawałeczki świeżutkiego mięska wieprzowego, warzyw – ziemniaczków, marchewki, pomidorka i papryki, zalanych gęstym rosołkiem i tak zapiekanych. Cena od 300 MKD (21 zł);

Selsko meso – wiejskie mięso. Jest to potrawa podobna do wyżej opisanej tavy, ale składa się ona z kawałków wieprzowiny, mielonej wołowiny, pieczarek, cebuli, papryki, pomidorów razem upieczonych, czasami jeszcze pod przykryciem starkowanego kaszkawału. Dobrze zrobione smakuje super, ale strach potem wejść na wagę. Cena od 300 denarów (21 zł);


Tavce gravce – jeden z symboli macedońskiej kuchni. Jest to danie przypominające mi nieco fasolkę po bretońsku. Są to po prostu zapieczone w glinianym naczynku fasolki, często podawane z kebapczami. Przyznam szczerze, że nie wiem, dlaczego uważane za narodową potrawę macedońską – mnie nigdy nie zachwyciło. Może dlatego, że nie lubię fasoli? W każdym razie może Wam posmakuje. Cena od 60 denarów (5,60 zł)

 

 

Pomfrit so sirenje i inne cuda

 

 

W tym akapicie chciałbym Wam zwrócić uwagę na jeszcze kilka dań, jakie oferuje nam kuchnia macedońska. Bałkańska uczta w tym kraju dla mnie nigdy nie może obyć się bez frytek z serem, czyli pomfritu so sirenje. Ja je po prostu uwielbiam i pożeram wielkimi ilościami zawsze. W najlepszych kafanach będą zawsze domowe – obierane, pieczone i robione na miejscu. Uwielbiam także pindżur – pastę warzywną z pieczonej papryki, pomidorów i bakłażanów, połączonych z przyprawami, podawana jako przystawka. Będąc w Ochrydzie, możemy spróbować pstrąga ochrydzkiego, podawanego oczywiście razem z domowymi frytkami i sosem czosnkowym. Warto także skusić się nad brzegami jeziora na zupę rybną, która także jest fantastyczna.

 

Desery i wina

 

Na sam koniec artykułu zostawiam słodycze, wina oraz ceny w macedońskich restauracjach. Jeżeli dotarliście tutaj i przeczytaliście poprzednie akapity, to już mniej więcej wiecie co zjeść w Macedonii oraz jak wygląda macedońskie jedzenie. Jak wyglądają tutejsze słodycze? Ja uwielbiam słynny deser tri lece, czyli biszkopt nasączony mlekiem i oblany karmelem. Popularny wszędzie na Bałkanach, a także w Turcji. Baklava dla mnie z kolei jest zdecydowanie zbyt słodka, ale sami spróbujcie zjeść więcej niż jeden kawałeczek. Szampita to także słodycz aż do przesady, ale ją z kolei uwielbiam. Borovnica to jazda obowiązkowa w każdej macedońskiej cukierni. Szczególnie wybornie smakuje latem, a jest to nektar z jagody leśnej. W Polsce niespotykany,bardzo popularny w Macedonii i Kosowie.

Macedońskie wina to element kuchni macedońskiej, który zasługiwałby zapewne na osobny artykuł. Ja chciałbym tylko minimalnie o nich tutaj wspomnieć. Warto zamówić karafkę domowego nektaru bogów w kafanie. Jeżeli nie będą mieli, to polecam najsłynniejsze, macedońskie wino, czyli Tga za Jug. Nie lubię półwytrawnych win, ale to smakuje wyśmienice.

Oczywiście pysznych rzeczy w Macedonii jest dużo, dużo więcej. Macedońskie jedzenie jest niezwykle różnorodne, a kuchnia macedońska, oferuje nam znacznie większe bogactwo niż tutaj przedstawiłem. Wielu dań jeszcze nie próbowałem, o innych nie mam nawet pojęcia, że istnieją, dlatego namawiam Was, abyście w żadnym wypadku nie wykupywali jedzenia w hotelach. Wędrujcie po macedońskich restauracjach i kafanach. Niech nos Was zaprowadzi tam, gdzie będzie najwięcej Macedończyków – nie turystów. Ja w ten sposób w stolicy trafiłem do kafany Dneven Prestoj, którą bardzo, bardzo polecam. 

 

Ceny w restauracjach w Macedonii

 

Powiedzieć, że jest tanio, to mało powiedzieć. Oprócz najbardziej turystycznych i wypasionych miejscówek, ceny w kafanach i restoranach nas przyjemnie zaskoczą. Nie chce mi się dłużej i więcej rozpisywać, bo artykuł za chwilę będzie wyglądać jak encyklopedia Britannica. Zobaczcie sami ceny w typowej, lokalnej knajpie w Skopje:

DanieCena w denarachCena w złotówkach
Sałata szopska1007,00
Sałata owczarska1107,70
Pindżur1007,00
Ogórek704,90
Pomidorki704,90
Toplieno sirenje1208,40
Pochowany kaszkawał1208,40
Pljeskavica 250 gr.1409,80
Szarska pljeskavica 350 gr.18012,60
Kebabcze 10 szt.1208,40
Szaszłyki wieprzowe 200 gr.16011,20
Pljeskavica na kajmaku20014,00
Karkówka 250 gr.18012,60
Wiejskie mięso 300 gr.30021,00
Sznycel wiedeński 250 gr.25017,50
Tawcze Grawcze 250 gr.1007,00
Pstrąg 350 gr.25017,50
Szisz kebab 250 gr.18012,60
Coca-cola 0.25 l704,90
Cedevita 0.2 l604,20
Pelisterka 0.7 l704,90
Piwo szkopsko 0.5 l805,60
Naleśniki 704,90
Ciastko tri lece704,90

 

Mamy nadzieję, że dzięki temu przewodnikowi już chociaż trochę będziecie wiedzieć co zjeść w Macedonii oraz jak wygląda kuchnia macedońska. W naszej zgodnej opinii macedońska hrana czyli macedońskie jedzenie, to cały czas dla nas numer 1. Obok wyjątkowej serdeczności i gościnności ludzi, to jest to największy skarb tego kraju.

 

Menu w restauracji 

 

Prijatno!

 

Pozdrawiam z pierwszego wieczoru w Macedonii. Jedzenie jest pyszne 🙂 Caj, sopska salata, pilece file i pomfrit so sirenje 🙂 Prijatno 🙂

Opublikowany przez Stacja Bałkany Sobota, 10 lutego 2018

 

Jeżeli podobał Ci się ten wpis oraz kuchnia macedońska i macedońskie jedzenie a chciałbyś więcej informacji, zdjęć oraz filmów zapraszamy do wsparcia naszego serwisu: udostępnienia tej notatki i polubienia naszego fejsbooka. Dziękujemy, to dla nas nagroda!

 

ZAPRASZAMY, ABYŚCIE POZNALI LEPIEJ MACEDONIĘ, SERCE BAŁKANÓW 🙂 🙂 🙂 I BAŁKAŃSKĄ KUCHNIĘ

 

 

Przejdź do komentarzy

Facebooktwittergoogle_plus